Välj en sida

Det här året har talat till mig med ett språk som jag förstår. Det har visat och delat med sig av sina hemligheter. Året har gjort mig modigare, låtit mig se tydligare och höra klarare. Gett mig utrymme att växa, skratta och gråta. När jag nu stänger dörren, kan jag då ta med mig allt jag lärt mig? Är lärdomarna en gåva som hör hemma i året som gått, eller tillhör de mig, följer de med mig in i det nya?

För här ligger det nu, det nya året. Öppet som en bok med tomma sidor. Men hur tomma är de egentligen? Är inte en del redan färdigt ifyllt. För det kan väl inte vara så att vi måste börjar om. Är det inte så att för varje år som går, är bokens färdigt ifyllda sidor flera. Hur mycket av ens historia går att skriva om? Hur mycket av den är värd att ta med, och vad skall bort? Undrar hur mycket tomt utrymme det behövs för nästa steg i det äventyr som kallas livet, för ett som kastar, viskar, förklarar och tystnar. För alla nya lärdomar.

Är vi beredda att stänga dörren för att stiga in i det nya? För livet lovar ingenting. Jag lovar ingenting, mera än att göra mitt bästa. Jag önskar ingenting annat än att få ha kvar alla mina kära, och att själv få finnas till för dem som behöver mig.

Önskar dig det samma <3 Gott nytt år.

 

 

Nyår firas i större delen av västvärlden och i andra länder som har tagit till sig den gregorianska kalendern natten mellan nyårsafton den 31 december och nyårsdagen den 1 januari. Klockslaget tjugofyra den natten (tolvslaget, nyårsslaget) betraktas som övergången från det gamla året till det nya. Nyårsdagen är i många länder helgdag och flaggdag.

Medan julen är en högtid som många firar med familjen är det vanligare att man på nyårsafton har fest eller middag tillsammans med vänner. Denna fest eller middag ska gärna vara lite exklusivare än vanligt, och många är finklädda.

Strax innan tolvslaget går festdeltagarna ofta ut till någon plats där man kan avlossa egna fyrverkerier eller titta på andras, eller så ställer man sig vid fönstret eller på balkongen för att se fyrverkerierna. Det är också vanligt att ha med sig champagne som ska öppnas och drickas precis på tolvslaget. Minuten innan tolvslaget räknar man ned (på offentliga platser tittar man gärna på någon för alla synlig klocka) och på tolvslaget ropar man ”Gott nytt år!”, öppnar champagnen och skålar. Det är också vanligt att fartyg som ligger i hamn signalerar precis på tolvslaget. När fyrverkerierna ebbar ut och champagnen är slut, vilket brukar äga rum 10–15 minuter efter tolvslaget, brukar man dra sig tillbaka till festlokalen för att fortsätta att umgås ytterligare ett par timmar, ofta med musik och dans.

En annan tradition är nyårspussen; i samband med tolvslaget pussar man en eller flera av de andra festdeltagarna på kinden eller munnen och önskar varandra ett gott nytt år. Om man i något avseende vill bättra sig under det kommande året kan man avge ett nyårslöfte. Ett nyårslöfte brukar handla om att man ska börja göra något (till exempel träna eller lära sig ett nytt språk) eller sluta göra något (exempelvis röka).

Traditionellt skjuter man iväg sina första fyrverkerier omedelbart efter nyårsslaget, för att fira att ett nytt år har inträtt. På senare år har dock bruket förändrats, och många skjuter av fyrverkerier redan på nyårsaftonens kväll, för att fira att det gamla året går mot sitt slut. Det innebär att det numera ofta syns fyrverkerier både före och efter tolvslaget.

Enligt den romerska kalendern började året 1 mars. När sedan den julianska kalendern infördes under Julius Ceasar 45 f.Kr. blev 1 januari officiellt nyårsdag i det romerska riket. Förflyttningen från 1 mars till 1 januari hade administrativa anledningar. Romarna offrade på nyårsdagen till Janus och betraktade dagen som en dies faustus (”lycklig dag”), på vilken man gärna företog sig viktiga handlingar. Man uppvaktade med lyckönskningar, i synnerhet hos magistratspersonerna, samt växlade skänker, såsom förgyllda dadlar och fikon, senare små kopparmynt.

Källa Wikipedia